3_Voxgym_Logo_Mobilversion

Bibiloteksnytt

Följ med på vad som händer på Voxgyms bibliotek!

Call me by your Name
av André Aicman


“Sjuttonårige Elios pappa är professor i filosofi och varje sommar bjuder han in en ung forskare till familjens sommarhus vid den italienska rivieran för att bo och arbeta där under sex veckor. Sommarens gäst heter Oliver, en attraktiv och världsvan amerikan i tjugofemårsåldern. Trots att Elio först uppfattar Oliver som ytlig och onåbar, dras han motståndslöst till honom och snart har en laddad kärleksaffär tagit sin början.” (Adlibris. https://www.adlibris.com/se/bok/call-me-by-your-name Hämtad: 2020-06-11)

Finns också en fristående fortsättning som heter Hitta mig.

Call me by your Name finns också som film.

Du kan låna boken på Edsbyns och Alftas bibliotek och du kan även låna den som e-bok. 

Pojken som följer sin skugga  
av Kadir Meral


“I Pojken som följer sin skugga träffar vi tonårskillen Memo som flyttar från en kurdisk by till förortens segregation utanför Göteborg. Föräldrarna som är analfabeter har stora förväntningar på sin äldsta son, de vill att han ska läsa på universitet och sedan gifta sig med en flicka från sin hemby. Men från och med dagen då Memo kommer in på universitetet tar hans liv en ny riktning. Han tar till sig allt mer av svenska normer, värderingar och livsstilar, och han blir också förälskad i den svenska tjejen Amanda. Föräldrarna anklagar honom för att överge sin kultur, vännerna från orten vänder honom ryggen och kallar honom svikare. Memo slits mellan förorten och universitetsvärlden och mellan familjens krav och sin egen vilja. Men en dag ställer hans pappa ett ultimatum – Memo måste välja mellan flickvännen Amanda och familjen. Han vill inte välja, men vad händer om han går emot sin familj?” (Adlibris. https://www.adlibris.com/se/bok/pojken-som-foljer-sin-skugga- Hämtad: 2020-06-11)

Boken finns att låna på Edsbyns och Alftas bibliotek.

Den finns också att ladda ned som ljudbok och e-bok i HelGe-biblioteken. 

Flickan på hotellet
av Katarina Wennstam


" `Jag tittade på texten under Instagrambilden. Andra hade redan fyllt på med symboler, brustna hjärtan och tårar. Var hon död? Det kändes bisarrt, helt ja, faktiskt omöjligt att förstå. Hon såg så levande ut.´
En kväll råkar Alex höra något hon inte kan släppa. En ung tjej har hittats död. Strypt på ett hotellrum i Alex egen stadsdel. Vem var tjejen? Vem gör en sådan sak? Tillsammans med sina vänner Charlie och Bianca börjar hon söka svar på nätet och sociala medier. Plötsligt är de farligt nära en misstänkt. En totalt samvetslös person som inte verkar tveka att göra om sitt brott.”
(Adlibris.https://www.adlibris.com/se/bok/flickan-pa-hotellet- Hämtad: 2020-06-11)

Boken finns att ladda hem som e-bok på HelGe-biblioteken. https://www.helgebiblioteken.se/web/arena

Pojken under bron är ett annat tips av författaren Katarina Wennstam.

Den finns också att ladda hem som e-bok! 
https://www.helgebiblioteken.se/web/arena


ETT SKÖNT SOMMARLOV ÖNSKAR VI FRÅN SKOLANS BIBLIOTEK!

Rawda och Anette

Läs hela inlägget »

Som sista bok i vårt läsprojekt "Vi läser Tillsammans" läste vi Sexstrejken av Åsa Helleberg. Vi genomförde läsningen i distansundervisningen och vi hade inga boksamtal i tvärgrupper den här gången. 

Klasserna som var med i årets läsprojekt är IM19, IN19, BF19 och BF18.

Boken Sexstrejken fanns inläst och texten fanns också att tillgå genom text på datorn eller den fysiska boken.

En av eleverna beskriver boken så här:

“Boken Sexstrejken handlar helt enkelt om tre tjejer som väljer att sexstrejka för att bli rättvist behandlad av killarna på gymnasiet. Vi får följa med deras vardag och höra olika händelser från de tre tjejernas egna synvinklar. Alltså kan vi ena stunden följa med Majken, andra stunden Belle eller Vilda. I boken förekommer även våldtäkter, våld och hot.” 

Eleverna beskriver boken med ORD:
 Eleverna hade reflektionsfrågor kring boken som de arbetade med antingen muntligt eller skriftligt.

HÄR  (klicka på HÄR) finns det utdrag från elevernas reflektioner! Många tankar kring det som händer, det hat som finns, den makt som finns, det mod som finns, den vänskap och kärlek som finns....


“Det jag gillar mest är nog att boken i stort sett handlar om gymnasieelever,  ungdomar i min ålder typ och det tas upp viktiga ämnen.” 
 

STORT TACK TILL ALLA ELEVER OCH LÄRARE
SOM HAR VARIT MED I

VI LÄSER TILLSAMMANS!

Läs hela inlägget »

I skolans läsprojekt Vi läser tillsammans har IM, BF18, BF19 och IN19 läst samma böcker, arbetat kring texterna och sedan träffats i tvärgrupper för boksamtal. Vi brukar efter boksamtalen ha en utställning i skolans bibliotek. Precis när distansundervisningen började hade vi haft boksamtal kring Aladdin, Selma Lagerlöf och litteratur från olika delar av världen. Den utställningen lägger vi ut här digitalt i stället.

Vi läste och arbetade med 

Aladdin och den magiska lampan

Selma Lagerlöf 
Bortbytingen och Prinsessan av Babylonien

IM presenterade litteratur från Syrien, Kurdistan, Venezuela, Finland, Kongo, Somalia, Eritrea och Afghanistan.

Bildspelet nedan visar arbetet kring olika uppgifter till Aladdin;

Välj en person i boken Aladdin och den magiska lampan som du vill ge något.
Du kan välja:        
att ge en gåva            
att skriva en dikt        
att skriva en sång       
att måla en bild

Läs hela inlägget »

           STORT GRATTIS    
     TILL
FANTASIERNAS TRÄDGÅRD 
av Elin Ottosson

 

Juryns motivering:
Fantasiernas trädgård är fylld av detaljerade beskrivningar hur huvudpersonen upplever stämningen i trädgården där hen ska sitta i ett möte med andra människor. “Stämningen i starten är lika stel som ett par hårt tvättade jeans.” Huvudkaraktärens sätt att känna in sin miljö blir så tydlig så att läsaren nästan kan ta på situationen.  

På ett målande sätt får vi ta del av den yttre fantastiska miljön med ett mörkare inre. “Idag är vädret dessutom passande nog lika ruggig som min själ.” Under mötet ska de närvarande med hjälp av fantasin ta sig vidare från sina invanda tankemönster genom att tillsammans improvisera fram en berättelse. 

Fantasiernas trädgård är en välskriven text med ett rikt och nyanserat språk! De olika delarna som skulle finnas med är sammanvävda på ett naturligt sätt och berättelsen följer därmed en röd tråd. Den tar avstamp i meningen “Det kan inte vara omöjligt att flyga” och det kan man säga blir andemeningen i berättelsen. 
I fantasiernas trädgård får vi ta del av så många ord som gör att vi kan känna både den fysiska och den inre stämningen, i trädgården och i den berättelse de skapar.

Elins berättelse finns att läsa här: Fantasiernas trädgård 

Presentkort hos lokala handlare skickas hem till dig, Elin! 
                                         Stort Grattis!

Läs hela inlägget »

KOMMER DU IHÅG ATT DET PÅGÅR EN SKRIVTÄVLING??? 

Kanske du vill koppla din text till det som händer runtomkring oss just nu i dessa Corona-tider? Social distansering, distansundervisning, inställda evenemang............


DU BESTÄMMER SJÄLV VILKEN TYP AV TEXT DU SKRIVER; MEN DU FÅR INTE BESTÄMMA ALLT........

Det kan vara en novell, en dikt, 
en sångtext, en artikel osv…….
               MAX 1500 ord


I din text måste följande finnas med:

kändisen            Avicii

djuret                groda 

situationen       Kan inte komma hem…
                         Är utan pengar, pass och mobil!     
   
meningen          “Det kan inte vara omöjligt att flyga.”

färgen                grå

platsen               trädgård

Senast 15 maj ska din text vara inskickad till anette.lindblom@vox.ovanaker.se
Fina priser hos lokala handlare i Edsbyn, Alfta och Bollnäs!

HÄR KAN DU GÅ IN OCH LÄSA MER OM TÄVLINGEN!

Läs hela inlägget »

I DAG FIRAR VI ORDET!!!!

FN-organet Unesco beslutade 1995 att 23 april skulle bli hela världens festdag där man firar böcker, författare, läsning och värnar om upphovsrätt och människors fria tillgång till information. 

"På Världsbokdagen den 23 april uppmärksammar Unesco böckers, författares och upphovsrättens betydelse för att sprida idéer och kunskap och för att bidra till förståelse och tolerans mellan människor. Böcker är ett av våra allra mest effektiva verktyg för att arbeta för fattigdomsbekämpning och fredsbyggande, och målet med Världsbokdagen är att uppmuntra författare och kämpa mot analfabetism." 

BOKTIPS!!!

GÅ GÄRNA IN I KOMMENTARSFÄLTET OCH LÄMNA DINA BOKTIPS!!!

HÅLL UTKIK EFTER BOKTIPS HÄR PÅ HEMSIDAN IDAG OCH ANDRA DAGAR!!!


Bibliotekets fösta boktips idag är Bli kvar av Maja Hjertzell. 

Lukas har känt Sophie länge. De har varit bästa kompisar sedan de var barn. Nu ska hon flytta till Göteborg och plugga efter gymnasiet. Kvällen innan hon ska åka blir de äntligen tillsammans! Som han har längtat efter det!

Lukas kompis Daniel, som också har varit tillsammans med Sophie, har flyttat från den lilla orten. Nu blir det bara Lukas kvar. Är det fel att vilja stanna kvar? Hur ska det bli med Daniel nu, när Lukas har brutit ett löfte? Kommer det att hålla mellan Sophie och Lukas?

Boken Bli kvar finns att låna på biblioteket och den finns även som e-bok i Helge.Bibliotekets andra boktips idag!

Hejdå, vi ses väl? av Linda Åkerström

Det är sommaren efter studenten och Nora har fått jobb åtta veckor på Breviks östras hemtjänstgrupp. Hon gick vård på gymnasiet för det var vad mamma sa var bra att göra för att få jobb. Egentligen ville Nora går estet. Men hon har hela sitt liv fått höra att rita det är inget riktigt jobb.

I hemlighet har Nora sökt in på en konstskola men det har hon inte berättat för någon. Hon lär känna Klara, den gamla bildläraren, som tecknar mycket. Ska Nora någonsin våga göra det hon egentligen vill?

Leo har alltid funnits där. Ofta umgås de på kvällarna Leo lagar mat och de badar. Men är det mer än vänskap hon plötsligt känner för Leo? 

Hör av dig till oss på skolbiblioteket om du letar någon bok, vill låna eller ha boktips! Maila eller ring!

anette.lindblom@vox.ovanaker.se
070-6711018

Läs hela inlägget »

DU BESTÄMMER SJÄLV VILKEN TYP AV TEXT DU SKRIVER; MEN DU FÅR INTE BESTÄMMA ALLT........

HÄR KAN DU GÅ IN OCH LÄSA MER OM TÄVLINGEN OCH OM VAD SOM MÅSTE FINNAS MED I DIN TEXT!

Läs hela inlägget »

HELGE-biblioteken
Med ditt lånekort kommer du åt många tjänster digitalt genom Helge-biblioteken! E-böcker, E-ljudböcker och filmer kan du låna!

https://www.helgebiblioteken.se/web/arena

“Biblioteket hemifrån:
Kom ihåg att du kan använda e-tjänster hemifrån för att låna e-böcker, lyssna på ljudböcker, läsa dagstidningar och tidskrifter, se film, reservera och låna om dina medier.

Streamad film:
Som vanligt kommer du med ditt HelGe-bibliotekskort åt streamad film via Cineasterna. Nu är lånegränsen också tillfälligt utökad till hela 10 filmer per månad!”
 
----------------------------------------------------------------------------------------
------------------------

BIBLIO - en app som är kopplade till Sveriges bibliotek från vilken du kan låna e-böcker!

https://www.axiellmedia.com/bibliotekstjanster/biblio/

Du laddar hem appen Biblio. 

Så här gör du när du loggar in:
Bibliotek: Du väljer Helge-biblioteken,Biblioteken i Gävleborgs län.
Kort: Du skriver ditt lånekortsnummer eller personnummer.
PIN-kod: Skriv in din fyrsiffriga PIN-kod.
 
-----------------------------------------------------------------------------------------
------------------------

VÄRLDENS BIBIOTEK

https://www.varldensbibliotek.se/

“Read and listen in your own language
Världens bibliotek - the World Library - is a digital service. You can find ebooks and audio books in the following languages in this library:
Arabic
Bosnian, Croatian, Serbian
Persian
Somali
Tigrinja
Turkish
 
Who can use this service?
Världens bibliotek is open to anyone in Sweden. You need to register with your email address, and physically be in the country.”
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

LIBRARY PRESS DISPLAY

Här kan du läsa tidningar från hela världen! Du loggar in med ditt lånekortsnummer.

http://www.pressdisplay.com/pressdisplay/accountingloginlibrary.aspx--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UR - Utbildningsradion 

https://urplay.se/tema/skolahemma

“Här har vi samlat tips på serier från förskoleklass till gymnasiet och vuxenutbildningen, som passar bra för att lära sig saker hemifrån. De flesta programmen har pedagogiskt stödmaterial. Tipsen gäller program i svenska, engelska, matematik, samhällskunskap och historia, men fler ämnen är på gång. Denna sida uppdateras löpande.”


------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
LITTERATURBANKEN 

Här kan du hitta fria e-böcker och det är framför allt svensk skönlitteratur inom olika teman.

https://litteraturbanken.se/epub

Läs hela inlägget »

Rawda och jag är på biblioteket följande tider om ni skulle vilja komma och låna böcker eller har någon annan fråga till oss :).

Må 8.00 - 16.00

Ti. 8.00 - 16.00

To. 8.00 - 14.00

Fr. 8.00 - 16.00

Dörren nere vid entrén är låst, men vill man komma in till oss kan man ringa telefonnumren:
0271-57170
070-6711018

Mvh
Anette 

Läs hela inlägget »

VÄLKOMMEN TILL EN NY TERMIN MED MÅNGA NYA LÄSTIPS!

HÄR NEDAN SER DU VILKA SOM VANN BOKRIMSTÄVLINGEN INNAN JUL. Många har priser att hämta! Stort Grattis!

Biblioteksgruppen kommer snart att ha sitt första möte för terminen!

Nya spännande böcker är på ingång! 

Snart kommer det att ordnas en bokpysselseftermiddag!
 

VÄLKOMMEN!

 

Läs hela inlägget »

VINNARE   PÅSKQUIZ!!!

1:a pris     ALLA RÄTT
                 TOVE NISKALA
                 ALBIN SJÖLUND

2:a pris     ERIK ROBERTSSON 
                 FRIDA WIKBLAD

Alla vinnare kontaktas idag och priserna är köpmannacheckar!

                                  STORT GRATTIS!!!

Stort tack till er som deltog i tävlingen och till Rawda för frågorna!

Här finns de rätta svaren!

 

LÅT FANTASIN FLÖDA OCH PENNAN GLÖDA!!!   

Du får skriva vilken typ av text du vill, men....
du får inte bestämma allt själv......


Gå in här så får du veta mer om hur skrivtävlingen går till........

PÅSKQUIZ!!!


Maila dina svar till anette.lindblom@vox.ovanaker.se
senast onsdag 8 april kl. 00.00!!!

FINA PRISER UTLOVAS!!! Vinnarna meddelas under skärtorsdagen!!!
1.     Vad heter Leonardo da Vincis kända väggmålning som föreställer Jesu sista måltid?
 
                           1.     Den första nattvarden
                           X.     Nattvarden
                           2.     Den sista måltiden
 
2.     Vad heter vårens gudinna som gett påsken dess engelska namn?
 
                           1.     Estrava eller Ostrava 
                           X.  Eostre eller Ostara 
                           2.  Esther eller Osther
 
3.     Memma är en traditionell finsk påskdessert. Vilket sädesslag tillverkar man memma av?
 
                            1.     råg
                            X.     vete
                            2.     havre
 
4.     Vad symboliserar de dekorerade videkvistar/björkkvistar som vi sätter i vas till påsk och som påskkärringar delar            ut?
 
                              1.  Pånyttfödelse och fruktbarhet
                              X. Jesu lidande på korset 
                               2. Palmbladen som hälsar Jesus välkommen till Jerusalem.
 
 
5.     Till påsk äter svenskarna mycket godis. Hur mycket godis äts i snitt per person under påsken?
 
                              1.     1,3 kilo
                              X.   0,5 kilo
                              2.   2,6 kilo
 
 
6.     Hur många ägg äter vi i Sverige under påskveckan?
 
                              1.  27 miljoner
                              X. 15 miljon
                              2. 60 miljon
 
7.     Varifrån kommer påskharen?
 
                             1. Tyskland
                             X. Finland
                             2. England 
 
 
8.     Påskparaden i en svensk stad var en gång i tiden världens största. Nära 3.000 utklädda barn tågar genom staden varje skärtorsdag. Vilken är staden?

                             1. Falun  
                             X. Visby
                             2. Göteborg
 
 
9.     Vad är Påskön mest känd för?
 
                      1.  Att påsken firas under karnevalsliknande former på både våren och hösten.
                      X. De många stora stenansikten.
                      2. Vulkanen Rano Rarakus som har utbrott varje år.
 
10.   Till påsk mat dricker en del läsken påskmust. Från vilket land kommer påsk-musten?

                               1. Sverige
                               X. Danmark
                               2. Österrike

TIPS PÅ HUR DU KAN HITTA BÖCKER OCH FILMER DIGITALT!   

HELGE

Med ditt lånekort kommer du åt många tjänster digitalt genom Helge-biblioteken! E-böcker, E-ljudböcker och filmer kan du låna!

https://www.helgebiblioteken.se/web/arena

“Biblioteket hemifrån:
Kom ihåg att du kan använda e-tjänster hemifrån för att låna e-böcker, lyssna på ljudböcker, läsa dagstidningar och tidskrifter, se film, reservera och låna om dina medier.

Streamad film:
Som vanligt kommer du med ditt HelGe-bibliotekskort åt streamad film via Cineasterna. Nu är lånegränsen också tillfälligt utökad till hela 10 filmer per månad!”
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
BIBLIO - en app som är kopplade till Sveriges bibliotek från vilken du kan låna e-böcker!

https://www.axiellmedia.com/bibliotekstjanster/biblio/

Du laddar hem appen Biblio. 
Så här gör du när du loggar in:
Bibliotek: Du väljer Helge-biblioteken,Biblioteken i Gävleborgs län.
Kort: Du skriver ditt lånekortsnummer eller personnummer.
PIN-kod: Skriv in din fyrsiffriga PIN-kod.
 
 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Världens bibliotek

https://www.varldensbibliotek.se/

“Read and listen in your own language
Världens bibliotek - the World Library - is a digital service. You can find ebooks and audio books in the following languages in this library:
Arabic
Bosnian, Croatian, Serbian
Persian
Somali
Tigrinja
Turkish
 
Who can use this service?
Världens bibliotek is open to anyone in Sweden. You need to register with your email address, and physically be in the country.”
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Library Press Display

Här kan du läsa tidningar från hela världen! Du loggar in med ditt lånekortsnummer.

http://www.pressdisplay.com/pressdisplay/accountingloginlibrary.aspx-------------------------------------------------------------------------------------------------------------


UR - Utbildningsradion 

https://urplay.se/tema/skolahemma

“Här har vi samlat tips på serier från förskoleklass till gymnasiet och vuxenutbildningen, som passar bra för att lära sig saker hemifrån. De flesta programmen har pedagogiskt stödmaterial. Tipsen gäller program i svenska, engelska, matematik, samhällskunskap och historia, men fler ämnen är på gång. Denna sida uppdateras löpande.”


------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Litteraturbanken '

Här kan du hitta fria e-böcker och det är framför allt svensk skönlitteratur inom olika teman.

https://litteraturbanken.se/epub
 
 
 
 
 

Skolbiblioteket under distansundervisningen

Rawda och jag är på biblioteket följande tider om ni skulle vilja komma och låna böcker eller har någon annan fråga till oss :).
Må 8.00 - 16.00

Ti. 8.00 - 16.00

To. 8.00 - 14.00

Fr. 8.00 - 16.00

Dörren nere vid entrén är låst, men vill man komma in till oss kan man ringa telefonnumren:
0271-57170
070-6711018