3_Voxgym_Logo_Mobilversion

Aktuellt på Voxgym

Här uppdaterar vi med allt det senaste från Voxgym,
stort och smått!

SA17 med lärarna Kenneth Johansson och Anders Borg reste veckan efter höstlovet till Bryssel i Belgien. Här kan ni läsa deras reseberättelse;

Vårt första studiebesök var på Europeiska rådet. Efter en noggrann säkerhetskontroll fick vi träffa representanter från rådets informationstjänst och de gav oss en presentation om det arbete som bedrivs i rådet (att fastställa politiska riktlinjer och prioriteringar) samt berättade om vilka utmaningar EU står inför i framtiden.

Nästa besök var på EU-kommissionen, som ligger vägg i vägg med rådets byggnad. Kommissionens uppgift är att föreslå lagar men även se till att beslutade lagar genomförs i medlemsländerna. 

Nästa dag ägnades åt att besöka EU-parlamentet och Parlamentarium. Parlamentet stiftar lagar, utövar kontroll och beslutar om EU:s budget. Det var mäktigt att få komma in och se plenisalen där 751 ledamöter från 28 medlemsländer håller sina debatter och voteringar. I parlamentet fick vi även träffa den tidigare ordföranden för svenska FN-förbundet Alexander Gabelic som numer är nybliven parlamentariker. Alexander berättade om sin politikerroll och vilka uppgifter han arbetade med, där frågor om mänskliga rättigheter har en hög prioritet. Eftermiddagen ägnades åt att prova på hur det är att arbeta som parlamentariker. Vi fick i grupper representera olika politiska intressen och ta ställning till och förhandla fram beslut, bland annat handlade ett fall om etiska problem med medicinska inplantat i människokroppen.

Sista dagen på plats gjorde vi ett besök på EU:s regionkommitté, där vi bokat in ett möte med den omtänksamma och pedagogiska Olga Fotinou. Olga berättade att regionkommitténs uppgift är att vara ett rådgivande organ som företräder regioner och kommuner i EU. Efter presentationen av kommitténs funktioner satte Olga oss i arbete med att föreslå och arbeta fram projekt som skulle kunna genomföras i Ovanåkers kommun och/eller i region Gävleborg. Efter en timmes grupparbete skulle samtliga projekt presenteras på engelska. Ungdomarna presenterade kreativa och välgenomtänkta projekt. Olga berömde elevernas välutvecklade förmåga till samarbete och vi lärare tyckte eleverna framförde fantastiska presentationer. Sista studiebesöket på resan var på det nyligen invigda museet om Europas historia. Besöket var bra med ett intressant innehåll av europeisk historia som också behandlade sökandet efter en gemensam europeisk identitet.
Torsdag eftermiddag och kväll ägnades åt att gå på strövtåg i Bryssel, där vi bland annat promenerade shoppingstråken och leta oss fram till torget Grand Place med sina fantastiska barockbyggnader. En helt fantastisk resa som givit oss alla mycket nya lärdomar och insikter avslutar Kenneth Johansson.

loading...
Läs hela inlägget »

Igår hade vi Öppet hus här på Voxgym för alla som är nyfikna på vår skola. Vi riktar oss främst till de som ska välja till gymnasiet 2019 för att de ska få en chans att se våra program och skolan i stort.
Portarna slogs upp kl. 18 och då bjöds det på fika i vår cafeteria. Därefter kunde man mingla runt i Arenan där bland annat våra program fanns representerade men även vår FN-grupp till exempel var på plats och presenterade sig. Flera UF-företag hade också tagit chansen att visa upp sig och det gick utmärkt att beställa deras produkter, lagomt till julklappshandeln:).
Efter lite mingel hälsade rektor Christer Andersson välkommen och berättade lite allmänt om skolan innan programpresentationerna började. Riktigt bra presentationer av våra inspirerande lärare, flera av föräldrarna ville också börja på gymnasiet igen;).....
Det var en väldigt lyckad kväll och vi är glada att så många tog sig tid och hälsade på oss för att få en bild av vår verksamhet. Om någon inte hade möjlighet att delta under Öppet hus kvällen så kan man kontakta sin Studie- och yrkesvägledare på den skola man går på nu och be att få komma hit vid ett annat tillfälle.  
 

Läs hela inlägget »

Denna vecka är klasserna NA16 och NA17 på forskarskola i Vassbo som ligger mellan Falun och Borlänge. Forskarskolan anordnas av Högskolan i Dalarna och syftar till att eleverna ska få en ökad insikt i hur teori och praktik hänger ihop i de naturvetenskapliga ämnena. Flera gymnasieskolor i regionen deltar och eleverna blandas och delas in i olika forskargrupper för att öka erfarenhetsutbytet.

I måndags bar det av till Vassbo och eleverna fick först inkvartera sig och sedan följde föreläsningar och lite kvällsaktiviteter för att lära känna varandra. Eleverna har sedan fått gjort äggfallskärmar, lärt sig säkerhet vid röjning, tittat på skogens klimatnytta och energi samt undersökt antibiotiska egenskaper hos kryddor!

loading...
Läs hela inlägget »

Nu har det lagats mat! Varje år så får våra bandyelever i årskurs 1 en matlagningskväll där de får prova på att laga näringstät och bra mat. Mat som är bra för både prestation, plånbok och miljön! Det finns ju ett starkt samband mellan träning, mat och återhämtning som dietist Therese också försöker påvisa denna kväll.
Och som det hackades, skars, måttades, blandades, puttrade, stektes och skrattades under denna kväll i Smyrnakyrkans kök. Kvällen avslutades såklart med avsmakning av alla goda rätter som tillagades, mums! 

loading...
Läs hela inlägget »

VOXGYM’s elevråd har beslutat att skänka 5000 kr till årets Sydafrikaresa. ”-Vi tyckte att detta var viktigt och vi vet att pengarna når fram till de som verkligen behöver” säger elevrådets ordförande Andreas Jonsson som överlämnade presentkortet till FN-gruppens ordförande Fanny Ottosson. Clara, Fanny och de övriga åtta elever som i år reser till Sydafrika tackar och bockar för bidraget. "-Vi lovar att se till att pengarna kommer till sin rätt där de behövs som mest" hälsar Sydafrikaresenärerna.

Läs hela inlägget »

Voxgym på Facebook

Voxgym på Instagram

9

Gissa rim eller rimma själv till paketen under granen uppe i biblioteket🎁📚🎄 Senast på torsdag om du vill vara med och tävla! #julklappsrim #skolbibliotek #rimma #voxgym #voxnadalensgymnasium #edsbyn #ovanåkerskommun